Basel – Chronoswiss Regulateur 24

Chronoswiss Regulateur 24

 

Megíródott egy negyed évszázadnyi órás történelem: a bajorországi Karlsfeldből származó fiatal óramárka, a Chronoswiss, huszonötödik évfordulóját ünnepli az idén. Az esemény méltó megünneplésére az alapító és tulajdonos Gerd-Rüdiger Lang egy különleges ajándékot készített magának és a márka szerelmeseinek: a Régulateur új, limitált kiadását, a Régulateur 24-et. Mi is lehetne megfelelőbb alap az ünnepi évforduló órájához, mint a márka vezető modell típusa. Ez a modell a szokatlan regulátor számlapjával minden másnál jobban meghatározta a márka fejlődését, eltéveszthetetlen egyéniséget adott neki már a márka korai időszakában. A pontosan 20 éve bemutatott Régulateur kerek évfordulóját ünnepli 2008-ban. Már ezért is érthető, hogy az évfordulós modell ehhez a családhoz tarozik.

De pontosan mi is teszi olyan egyedivé az évfordulós órát? Először is ott van az elegáns megjelenése egy finom és gyönyörűen lapos tokban. Ezen kívül úgy mint a család többi modelljének, a Régulateur 24-nek is decentralizált az órajelzője, még különlegesebb, mint a többi modellnél: a mutatója egy 24 órás beosztású gyűjtőn halad végig, amíg visszaér a kiindulási pontjára. Egy másik különleges elemet fedezhetünk fel, ha benézünk a zafír kristály hátlapon, mely kiviteli megoldás úttörőjének jogosan nevezik a Chronoswisst. A 20 darabból álló 40 mm-es színarany tokban, amely magassága csupán 7,6 mm, egy olyan mechanikus szerkezet található, amelyet a Chronoswiss kifejezetten ehhez az órához módosított. A Caliber C. 112 gyártása kizárólag a Chronoswissnél történik, és ezzel működik a gyönyörű Orea is. Ennek a kézi húzású szerkezetnek a gyökerei 1952-ig nyúlnak vissza, amikor Marvin 700-ként bemutatták. Mikor a quartz forradalma miatt véget ért a gyártása, a Chronoswiss később megvásárolta a megmaradt kalibereket, így most a vállalat saját kalibereinek – mint például a Régulateur 24 – alapjául szolgál.

Ahhoz, hogy megérthessük a Régulateur mítoszát és hogy miért ennyire fontos a Chronoswiss számára, vissza kell tekernünk az órát 20 évvel: egy kis órásműhelyben, Allachban, München külvárosában 1988-ban Gerd-Rüdiger Lang imádott az idővel és annak mechanikus mérésével foglalkozni. Akkor, éppúgy, mint most, szeretett az órák történelméből ihletet meríteni. Ennek az órakészítő mesternek nem más volt a célja, mint a formatervezés és technológia szempontjából is tökéletes órák kifejlesztése. Csak így tudta az alig öt éves óramárka a Chronoswiss, megőrizni az egyéniségét a jövőre nézve.

Gerd-Rüdiger Lang tudta, hogy az óra számlapja, ami gyakorlatilag az óra arca, a viselőjére tett benyomás 80 %-át teszi ki. Ezt a tudást felhasználva kezdte kutatni a múltat és rátalált a regulátorra. 1770-től kezdve a csillagászok újra és újra az ingaóráik úgynevezett regulátor számlapját hívták segítségül, amely egy decentralizált órajelzés volt, így zavartalanul láthatták a sokkal fontosabb többi mutatót is. A Chronoswiss új gyárának előterében máig látható egy Siegmund Riefler által készített történelmi falióra, amely regulátor számlappal rendelkezik. Gerd-Rüdiger Lang ezekből a precíziós időmérőkből és a nagyszerű Louis Berhoud hasonlóan precíz tengeri kronométeréből merített ihletet a regulátor modelljéhez, így elkészítve a világ első regulátor számlapos karóráját – amit sokan rögtön utánoztak, és amit közben szinte a Chronoswiss szinonimájaként említhetünk.

Nem csoda, hiszen a különleges karóra a decentralizált óra- és másodpercmutatókkal, úgy mint a jellegzetes tokkal (régen még hornyolt foglalattal) és a csavarozott szíjtartókkal alapozta meg az egyedi Chronoswiss stílust. A 38 mm-es eredeti Régulateurhöz Gerd-Rüdiger Lang 1988-tól megmaradt Unitas 6376 típusú felhúzható szerkezeteket használt, amelyeket az áttetsző hátlapokon keresztül meg lehetett tekinteni. A kis szériás limitáció 4 különböző modellből állt, amelyek színaranyból, acélból és aranyból, acélból és bronzból és rozsdamentes acélból készültek. Ezek időközben igazi különlegességekké váltak, amelyeket az eredeti áruk többszöröséért árulnak manapság. Akkoriban a Régulateur óriási vállalkozói kockázat volt a szellemi atyjának – de a siker igazolta a kockázatvállalás helyességét. Ezt a klasszikust több limitált széria követte: a Régulateur Rectangulaire, a Grand Régulateur és a Grand Régulateur II. 1999-ben a Chronoswiss bemutatta a nem limitált szériás bestsellert, a Régulateur Automatique-ot, amely egy különleges automata kaliberrel működik.

A vállalat 25. évfordulójának és a Régulateur 20. évfordulójának alkalmából a Chronoswiss most bemutatja ennek a sikeres óracsaládnak egy sima foglalattal rendelkező új tagját. Bár megőrzi a kézi felhúzás hagyományát, sok szempontból különbözik a többi modelltől. Mivel csak korlátozott számban állnak rendelkezésre szerkezetek, csupán 3000 modell készül a kettős évforduló megünnepléséhez. Ez a modell 3 atmoszféráig vízálló, a szerkezeten, a tokon és a számlapon ugyanaz a sorozatszám szerepel – az utóbbin mindez 925-ös színezüstbe vésve. Jól tudjuk, hogy a legjobb dolgok általában ritkák, és ez egy olyan szállóige, amit a Chronoswiss nem fog meghazudtolni az elkövetkező évtizedekben.

 

Chronoswiss Regulateur 24

 

Model: Régulateur 24
Limitált kiadású évfordulós óra (3,000 darab összesen)
Referencia szám: CH 1121 R
Kijelzések: Regulator 24 órás indikációval
Tok:  20 részből álló, 18k vörös arany kivitel, 40mm átmérő, különösen alacsony (vastagság 7.6 mm), zafír üveg mindkét oldalon, csavaros hátlap, 18k vörös arany korona, csavaros Autoblock System szíj rögzítés, vízállóság 30m
Szerkezet: Chronoswiss C.112 (az alap szerkezet egy manufaktúra Marvin 700 típus), kézi húzású, glucydur billegő,  17 köves, Incabloc ütés védelem, 46 óra járástartalék, 21.600 A/h
Számlap: tömör 925 ezüst, hővel kékített és kézzel megmunkált körte alakú Losagne acél mutatók

 

Forrás: TimeZone

 

 

 

Got something to say? Go for it!