Basel – Chronoswiss Wristmaster

Chronoswiss Wristmaster

 

Egyértelműen kijelenthetjük: a hordozható órák 430 évnél is hosszabb történelmében még nem létezett ilyen szerkezet. Ez a kijelentés egyaránt vonatkozik a formatervezésre, a felszereltségre és a technológiára – mind annyira kivételes és jellegzetes, hogy csak a müncheni székhelyű Chronoswiss alkotása lehet, amely mögött Gerd-Rüdiger Lang áll. Egy kreatív, mindig a tökéletességre törekvő mester, aki nagy tapasztalattal rendelkezik az órakészítés világában. A hosszú, felfelé ívelő karrierje, az órás szakma elkötelezett szeretete, a gyors oldtimer autók iránti szenvedélye és jellegzetes stílusú órái tették őt ismertté. Alkotásai között vannak zsebórák, regulatorok, fedélzeti órák és végül, de nem utolsó sorban karórák. A tudás és a tehetség, amit gondosan összegyűjtött az évek során, most elvezettek a Wristmaster névvel fémjelzett különleges világújdonsághoz, amely a Baselworld 2008 kiállításon került bemutatásra.

Azonnal észrevehető, hogy ezt az úttörő újdonságot nem vékony csuklójú, törékeny embereknek találták ki, melyet mi sem támaszt jobban alá mint a tekintélyes méretei – 84×42 mm. Az acél alap melyen a két óratest helyet foglal, pontosan ekkora, és két időmérőnek ad helyet: egy a pontos, megváltoztathatatlan idő mérésére szolgál, míg a másik egy tökéletes mechanikus stopper. Mindkettő egymástól teljesen függetlenül működik, de teljesen úgy járnak, ahogy a cég megalapítójának lelke és órás filozófiája diktálja: tisztán mechanikusan. Azt, hogy a két szerkezet közül melyik kerül jobb és bal oldalra, egyedül ennek a példátlan időmérőnek a leendő gazdája dönti el.

Az automata szerkezet – amely a gondos kidolgozástól és az egyénre szabhatóságtól eltekintve megegyezik az ETA 2892-A2 típusával – mutatókkal jelzi az órákat, perceket és másodperceket, a dátumot pedig egy a 6 óránál kialakított ablakon keresztül. A 3,6 mm-es magasságával ez a szerkezet a fajtájának különösen lapos példánya. Az átmérője 25,6 mm, frekvenciája 4 Hertz és a járástartaléka 42 óra.

A C. 751 típusjelű szerkezet felelős azért, hogy az óra bármilyen adott időszakra (egy másodperc nyolcad részétől 12 óráig) megálljon. Itt is egy központi golyóscsapágyazott rotor feszíti meg a főrugót, amelynek energiája elég ahhoz, hogy 42 óráig működtesse a pontos időmérő szerkezetet. A start, stop és visszaállítás funkciókat két, az óratok tetején található ergonómikusan elhelyezett gombbal és egy a szerkezetben elhelyezett csúszó zárral szabályozhatjuk. A megállító mechanika kuplung rendszerét ez a csúszó zár szerkezet kontrollálja. A szakértők már biztosan tudják, hogy a jól ismert ETA Valjoux 7750-esről beszélhetünk (átmérője 30 mm, magassága 7,9 mm), amely megbízhatóan, egyszerűen és könnyedén teljesíti feladatát a Chronoswiss kronográfokban.

 

Chronoswiss Wristmaster

 

A csat szerkezet a könnyen használható, biztonságos és szabadalmaztatott bayonet záras megoldás, melyet a jól ismert Grand Régulateur – csuklón hordható zseb óra – modelltől vettek át. Egy csuklómozdulat elég a 3 atmoszféráig vízálló tok kioldásához a két irányban forgatható hornyolt külső ráma segítségével, hogy az alaptestből kiemeljük magát a teljes tokot. Ez a flexibilis felépítés sok lehetőséget teremt – többek között a modellsorozat bővítésének lehetőségét is. Ennek az új karórának az ötletét nem a légből kapták – alap filozófiája ugyanis Gerd-Rüdiger Lang múltjában keresendő: az 1970-es évekeben ez az autóimádó mester időmérő volt a legendás versenyautós film, a Le Mans (főszereplő: Steve McQueen) forgatásán, volt hivatásos időmérő a Forma 1-ben, de még a moszkvai olimpiai játékoknak is hivatásos időmérő bírója volt. A Chronoswiss alapítója a mai napig bizonyítja az oldtimerek iránti szakadatlan szenvedélyét azzal, hogy különböző nosztalgia rallykon és a cég saját hajós-autós eseményén, a Chronoswiss Classicson egyaránt állandó résztvevő. Így nem csoda, hogy a gyors autók szeretete tükröződik az órakollekcióban: a Timemaster családba tartozó Bordmaster egyesíti a stopperórát (Stopmaster) és a fedélzeti órát, amely az időt mutatja.

 

Model: Wristmaster
Referenia szám: CH 2703 Wristmaster (board watch set)
CH 2803 Wristtimer (normál óra)
CH 7503 Wristcounter (stopper óra)
Kijelzés: CH 2803: óra, perc, másodperc, dátum
Kijelzés: CH 7503: óra, perc, központi stopper másodperc; kiegészítő szerkezeti indikáció
Tok méret: 84 mm x 42 mm, magasság: 20 mm

Nemes acél tokozás, fedélzeti óra stílus kivitel, bajonett záras kioldás a kivehető tokoknak a forgatható lünettával; szatinált és polírozott alkatrészek és tok megmunkálás. zafír üvegezés mindkét oldalon, 30 méteres vízállóság.

Szerkezet: két egymástól teljesen független automata szerkezet, külön számlapokkal
CH 7503: Chronoswiss Caliber C. 751, 25 köves, 28,800 A/h lengésszám, szkelettált felhúzó rotor, Incabloc ütés védelem
CH 2803: egyedileg átdolgozott és díszített Chronoswiss ETA 2892-A2 automata szerkezet,  21 köves, 28,800 A/h lengésszám, szkelettált felhúzó rotor, Incabloc ütés védelem
Számlap: tömör fém kivitel, a mutatók és indexek SuperLumiNova C3 (sugárzás mentes) bevonattal ellátva
Szíj: erős krokodil bőr vagy marha bőr szíj

Forrás: TimeZone

Got something to say? Go for it!