Louis Moinet – Magistralis

 

Louis Moinet Magistralis

 

Ki fogja először a csuklóján viselni a holdat? A Louis Moinet a maga kategóriájában tökéletesen egyedi Magistralisszal ad választ erre a kérdésre. Így a Louis Moinet az első és egyetlen óramárka a világon, amely a hold egy igazi darabját is magába foglaló órát alkotott. Az egy millió svájci frankért kínált Magistralis nagyon korlátozott darabszámban, mindösszesen egy példányban készül, és soha nem fognak belőle többet gyártani.

 

Louis Moinet - Magistralis

 

A Magistralisba egy a holdból 2000 évvel ezelőtt kivált holdi meteorit darabkáit is beépítették. Ez a meteorit, melynek eredetiségét a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem hitelesítette, ténylegesen hozzájárult a holdról rendelkezésre álló geológiai ismeretekhez, mivel olyan helyről származik, ahova az Apollo küldetések egyszer sem jutottak el. Az összes meteoritfajta közül a holdi a legritkább; drágább, mint az arany és a platina együttvéve.

 

 

AZ ÓRAMŰ
Az óraművet száz évvel ezelőtt alkották meg. A Vallée de Jouxban tervezték, Genfben készült és minőségét a Poinçon de Genève (Genfi Pecsét) is tanúsitja. Óránként tizennyolcezres féllengésszám, önkiegyenlítő billegőmű és Breguet típusú kékített acél rugó jellemzik. Síkpolírozott gátlóművét kézzel rovátkolják, és a zárókövek egyikéhez van rögzítve.

 

 A kronográf
Az egygombos oszlopkerekes kronográfnak (6 oszlop) rúgós rásegítésű karja van. Az azonnal ugró percmutató pedig, ami egy igazán különleges és egyedi megoldású szerkezet, egy bütyköstengely segítségével működik. A bütyköstengely szerepe, hogy az állandó súrlódás révén hajtsa a percmutatót, és így stabilizálja a billegő működését (az amplitúdóvesztés elkerülésével), amikor a kronográf funkció aktív. Ma már nem használják ezt a megoldást, mivel finomhangolása igen összetett, teljes egészében manuális művelet.

Az ütőszerkezet

Az ütőszerkezet két ütőből áll, melyek az órákat, a negyedórákat és a perceket ütik el, valamint egy "mindent vagy semmit" karból. Az ütőszerkezet aktiválására szolgáló mechanizmus egy kar megnyomásával működtethető, ezzel is segítve a percütő csúszka kezelését, ami hagyományos órák esetében mindig igen kényes műveletnek minősül.

Az ütőszerkezetek készítése mindig is kézi művelet lesz, amit egészen egyszerűen nem lehetséges ipari módszerekkel kivitelezni. Az e funkció behangolásához szükséges hihetetlen pontosság tényleg nen gépesíthető, de még csak nem is mérhető; csakis az órakészítő kezéből, füléből és szívéből jöhet. Éppen ezért két elvileg megegyező ütőszerkezet sem fog egyformán megszólalni, hiszen beállításuk kézzel történik. Az ütőszerkezetek készítése tehetséges, nagytudású és igen tapasztalt órásmestert kíván.

Az öröknaptár
Az öröknaptár funkció négy éves távon jelzi a napot, a dátumot és a hónapot. Különlegessége a kis méret, hiszen a korabeli öröknaptárak általában jóval nagyobbak voltak.

A tökéletes felület érdekében a hidak minden egyes acél alkatrészét ónnal polírozzák, az esetleges repedéseket elkerülendő pedig hidegen munkálják meg, így védve őket az oxidációtól minden további kezelés nélkül. Így lehetséges, hogy ezek az évszázados darabok ma is épp oly tökéletesek, mint új korukban.

A HÁZ
A ház 5N és 3N 18 karátos rózsa aranyból készül. A márkára oly jellemző dizájn különlegessége a szabadalommal védett koronavédő, illetve kronográf gomb védő tizenkét óránál. A kilencven alkatrészből álló ház készítése igen összetett művelet. Az ütőszerkezet karja nyomásvezérelt működésű, ami könnyebbé teszi a csúszka működtetését. A kezelőszerkezeteket a megszokott Louis Moinet szimbólumokkal jelölték, hogy funkciójuk egyértelmű legyen.

 

A SZÁMLAP
A számlapot a "Côtes du Jura" ® motívum, az Ateliers Louis Moinet egy exkluzív alkotása, ékesíti. A négy kis számkör homorú kivitelű, és "antik rózsa" árnyalata garantálja az évszázados korú kékített acél mutatók által jelzett értékek kitűnő olvashatóságát.

 

 

AZ ÓRA DOBOZA
Különleges órához különleges doboz jár, és a Magistralis bemutatódoboza már csak azért is mérföldkő az iparág történetében, mivel az első órához készült "hangszer" is egyben. Az óra állványa ugyanis a percütő szerkezet hangjának felerősítésére is szolgál. A doboz a Jura-vidéken, Claude Bourquard hangszerkészítő műhelyében, teljes egészében kézimunkával, juharfából készül. Claude a legkitűnőbb minőségű gitárok és hegedűk készítése révén igen komoly ismeretekre tett szert a rezonancia jelenségéről. E tudást felhasználva tervezett az óra állványából valóságos hangszert. Amint aktiválódik az ütőszerkezet, a hangszer felerősíti annak hangját, hogy minél teljesebb élményt nyújtson.

 

 

A bemutatódoboz tartalmazza továbbá a Louis Moinet híres Traité d’Horlogerie (Értekezések az órakészítésről) kötetének egy eredeti példányát is. Az 1856-os második kiadásról van szó. A Traité d’Horlogerie kötetet világszerte az egyik legátfogóbb műnek tartják e témában; illusztrációi között Louis Moinet által kézzel rajzolt óraművek is szerepelnek.

 

 

A Louis Moinet mindig is a világ legvagyonosabb és legbefolyásosabb embereinek, így többek között Thomas Jeffersonnak, Napóleonnak, James Monroe-nak és IV. György királynak készített órákat. Most pedig az órák egy szerelmesének az a megtiszteltetés jut majd osztályrészül, hogy ő legyen az első és egyetlen ember, aki a holdat hordja a csuklóján. "A Magistralis egy tökéletesen egyedi óra, amelyet egy tökéletesen egyedi személy fog viselni," – véli Michael Brader-Araje, a Louis Moinet észak-amerikai elnöke. "Ez a csodálatos óra nem hasonlít semmilyen korábbi darabra, és soha nem is fog újabb példány készülni. Bármely órarajongó gyűjteményének legfényesebb darabjává válhat."

 

 

 

 

Comments are closed.