Gustafsson & Sjogren – Svédország

 

Gustafsson & Sjogren of Sweden

 

Johan Gustafsson pengekovács és Patrik Sjogren óraműves összefogtak, hogy Skandinávia hidegének ihletével valóban egyedi órákat készítsenek. A GoS a közelmúltban mutatta be új, nagy kerek házzal és automata svájci óraművel szerelt modellsorozatát. Az előző modellekhez képest még több damaszkuszi acélt használtak fel, mivel az automata óraszerkezet rotorja is egyetlen darab kézi kovácsolású acélból készült. Az óra házának anyaga rozsdamentes acél, illetve zafírüveg, és többféle kivitelben rendelhető: polírozott acél vagy üvegfúvott és PVC bevonatú, arany vagy fekete színben. A ház hátlapját 8 csavar rögzíti, és a hátsó nagyméretű üveglap teljes egészében láthatóvá teszi a különleges rotort.

Az óraház átmérője 42mm, vastagsága 10mm, fültávolsága 22mm. A meghajtást automata ETA 2824-2 25 köves típus biztosítja, 28.800 óránkénti féllengésszámmal és 42 órás járástartalékkal. A rotor kézi kovácsolású damaszkuszi mozaik acélból készül, csakúgy mint a számlap, melyen a négy fő indexet gyémántok jelölik.

Az óra kiskereskedelmi ára: 8.600 $

 

Gustafsson & Sjogren

 

A GoS órák készítése során igen magas a valódi kézimunka aránya. Sok alkatrész kézi kovácsolású acélból készül – többek között a számlap, a korona és az automata órák esetében a rotor is. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy minden egyes GoS karóra egyedi darab. Az órákat a gyártási sorrend szerint számozzák, neveiket pedig a számlap mintázata ihleti. A GoS a modellsorozatokon kivül egyénileg testreszabott órákat is kínál. Johan Gustafsson számos különböző damaszkuszi és ún. mozaik acélmegmunkálási technika mestere. A GoS vásárlói óráik számlapját és rotorját a Gustafsson által készített pengéken is látható mintázatokban és színekben rendelhetik, a megrendelő még akár az óra nevére is javaslatot tehet. A GoS órákat különleges fadobozban szállítják, és mindegyikhez jár az adott óra nevét és adatait tartalmazó bekeretezett tanúsítvány. Minden egyes tanúsítvány az óra nevéhez és színeihez illeszkedő egyedi kivitelben készül.

Johan Gustafssonról
Johant mindig is elbűvölte az acélművesség, és mivel ma Norsholm egy gyönyörű és történeti emlékekben igen gazdag részén lakik, a vikingek öröksége mindig és mindenhol jelen van. A víz partján álló házától még az a hely is látszik, ahol régészek egy ősi fegyverkovács műhely maradványaira bukkantak. Pengekovácsi karrierjének hosszú évei alatt mindvégig hangsúlyt fektetett a kreativitásra és a folyamatos fejlődésre. E tapasztalatot és ambíciót pedig minden egyes GoS órába is "beépítik": Sokan tudják, hogy a damaszkuszi acél technikája hihetetlen lehetőségeket rejt. Johan pedig, svéd acélból dolgozva, újra és újra megtalálja a módját, hogy mindig friss ihletésű alkotásokkal állhasson elő.

Patrik Sjögrenről
Az informatikai biztonságra szakosodott diplomás informatikus és mérnök lévén, Patrik komoly jelentőséget tulajdonít az apró részleteknek, figyelmét elterelni szinte lehetetlen. Érdeklődésének és tehetségének köszönhetően mindig is kiemelkedően jó problémamegoldó volt a rajongott mechanikai tudományok területén. Patrik 2007-ben végezte el a svéd órakészítő iskolát, mégpedig az osztálya egyik legjobbjának kijáró kitüntetéssel. Egyaránt megszerezte a svéd és a svájci Wostep órakészítői bizonyítványt, illetve egy ösztöndíj révén mára már Breitling bizonyítvánnyal is rendelkezik.

 

Comments are closed.