Harry Winston – Opus 9

 

Harry Winston - Opus 9

 

Harry Winston 2001-ben inditotta útjára az Opus Sorozatot – ezt az időmérés újragondolását szolgáló kreatív kezdeményezést. Az iparág legelismertebb független órakészítőivel való partneri kapcsolatoknak köszönhetően minden egyes Opus darab az együttműködés és az innováció soha nem látott fokát testesíti meg, mely olyan korszakalkotó időmérőkben ölt testet, melyeket önállóan egyik partner sem tudott volna még elképzelni sem.

A letisztult, minden részletében precíz Opus 9 az órakészítés művészetének esszenciáját képviseli. A klasszikus órakészítési technológiák további finomítása, funkcióiknak és formáiknak újragondolása teljesen új arcot ad az időnek. A műszaki innovációt az órakészítés Harry Winston-i vérvonalához hűen ebben a modellben is a legkitűnőbb minőségű gyémántokkal ötvözték. Az eredmény pedig az időmérésnek egy új, egyedülállóan modern, összetéveszthetetlenül Opus-féle absztrakt módja.

GYÉMÁNT MEGHAJTÁSÚ IDŐ

 

Harry Winston - Opus 9

 

Az Opus 9 esetében a gyémántok nem csupán a látványt szolgálják, eszközei magának az időmérésnek is. Az órát és a perceket ugyanis, a hagyományos mutató és köralakú számlap párositás helyett, két párhuzamos gyémántsor mutatja. Mindkét sort 33 darab fényesen ragyogó, a Harry Winston kézjegyének is beillő bagett-alakúra csiszolt gyémánt alkotja. Az órák és percek jelzését gondosan elhelyezett, élénksárga féldrágakövek segítik. A gondos hangolásnak köszönhetően minden egyes kő tökéletesen a helyén van a láncon belül, egyszerre biztosítva a mozgást és tartva fenn a ragyogást. A rézbe foglalt láncokat arra tervezték, hogy egyszerre garantálják a lehető legnagyobb mobilitást és a legkisebb súrlódást. A féldrágakövek Harry Winston legendás, láthatatlan beállítóira emlékeztetnek, ahogy lebegő fénycsíkokként megjelennek a számlap felett.

A láncot egy a házon belül elrejtett erős automata óramű hajtja, cseppet sem zavarva a kijelző minimalista stílusát. A folyamatos siklómozgás fenntartásához szükséges laterális hajtóerőt, azaz a "forgó" idő "lineáris" idővé alakítását egy rack and pinion szerkezet biztosítja. Bár egyszerűnek tűnik, hihetetlen kiegyensúlyozottság és mechanikai precizitás szükséges a gyémántsorok tömegének mozgásba hozatalához. Bár láncmechanikákkal már korábban is kísérleteztek, a gyémántok járulékos súlya újabb műszaki és funkcionális kihívásokat jelentett. Az erős és kifinomult ház egyszerre képes kiemelni a gyémántok nagyon is funkcionális szépségét és szilárd alapot biztosítani az óraműnek. A keretet egy fehéraranyból készült szerkezeti híd adja – műszakilag és esztétikai szempontból egyaránt stabilitást adva ezzel e remekműnek. Az óra gerincoszlopát alkotó híd tulajdonképpen egy lynch-pin lock-ot alkotva tartja a helyükön az óra mozgó alkatrészeit, tovább növelve ezáltal annak stabilitását és ütésállóságát. Az átlátszó zafírkristályba foglalt ház és óramű mindig, minden szögből látható marad – művészi képet adva az idő múlásáról.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

 

Harry Winston - Opus 9

 

A mérnöki-műszaki mutatványnak is beillő Opus 9 az első olyan darab, amelynek elkészítésében a Harry Winston két független, a haute horlogerie élvonalát képviselő órakészítővel is együttműködött. Mind a Winstonnak már régóta tervező Jean-Marc Wiederrecht órakészítő, mind Eric Giroud designer részt vett már több Harry Winston remekmű elkészítésében. Mindazonáltal az Opus 9 az első olyan időmérő, melyet egyesült erővel alkottak meg.

JEAN-MARC WIEDERRECHT: A 2007-es év Legjobb Órakészítő Tervezője díjjal kitüntetett Jean-Marc Wiederrecht 1989-ben dolgozott először együtt a Harry Winstonnal, annak legelső időmérőjén, az Excenter Perpetual Calendar-on. Az órakészítői örökségünk szerves részét képező retrográd óramű és az excentrikus számlap nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Harry Winston az innováció egyik éllovasává válhasson az haute horlogerie területén. A mechanikai egységek mesterének számító Wiederrecht számára pontosan a lineáris idő ezen újfajta megtestesülésének innovációja jelentette a valódi inspirációt és kihívást az Opus 9 elkészítésében.

ERIC GIROUD: Az építészet területéről érkezett Eric Giroud a Harry Winston esztétikai értelemben leginkább elismert időmérőinek elkészítésében működött közre, köztük a díjnyertes Tourbillon Glissiere-rel. Giroud esztétikát és építészetet ötvöző szerkezettani szaktudása az, ami képes az elméleti terveket működő valósággá formálni.

Az Opus hagyományainak megfelelően mindhárom partner neve – Harry Winston, Jean-Marc Wiederrecht és Eric Giroud – szerepel a ház alján. A precíz mérnöki munka, az ihletett építészeti vonások és a világ legkitűnőbb gyémántjainak hármasfogatát összehozó együttműködésnek az eredményeképp valóban valami teljesen rendkivüli jött létre. Az innováció maximumának keresése és az idő érzékelésének újragondolása révén ismét sikerült az Opus Sorozat hagyományaihoz illő áttörést megvalósítani.

 

Harry Winston - Opus 9

 

 

Comments are closed.