Vacheron Constantin – Patrimony kollekció

 

Vacheron Constantin - Patrimony

 

Az Haute Horlogerie kategóriába azok az emblematikus modellek tartoznak, melyek felkeltik a gyűjtők érdeklődését és kiváncsiságot ébresztenek az eredeti órák rajongóinak körében is. Ám még a legrangosabb kronográfok közül is csak néhány híres darab tartozik ebbe a ritka és exkluzív klubba. Az óraművek felépítése és a számlapok egyszerűsége különös megbecsülésnek örvend. A Vacheron Constantin Patrimony Traditionnelle sorozatának két új kronográfja e rangos hagyományokat követi és minden bizonnyal ikonikus modelljei lesznek a genfi manufaktúrának. Ezek az órák azt jelentik az Haute Horlogerie számára, mint amit egy-egy kitűnő bor jelent a borászatban.  E két gyöngyszem lelkét a legendás Vacheron Constantin 1141, egy kézi felhúzást igénylő oszlopkerekes kronográf óramű adja. E kitűnő mechanika számos, az órakészítés legkiemelkedőbb kronográfjai körébe tartozó óra alapját képezte már, és sok szakértő a leggyönyörűbben elkészített kronográf óraszerkezetnek tartja.

A Patrimony Traditionnelle öröknaptáras kronográf

Az időmérő külsőre legalább olyan különleges, mint maga a benne ketyegő óramű. A Patrimony Traditionnelle sorozatba illeszkedő 18 karátos rózsaszín arany ház elegáns, egyszerű és klasszikus megjelenésű. A nagyvonalúan méretezett 43 mm-es ház gondoskodik róla, hogy a számlap minden részlete jól olvasható legyen. A festett fekete perckijelző és az ezüstözött, szivárványos számlap egyaránt a Vacheron Constantin történeti kronográfjainak szellemét idézik. Az órarajongók minden bizonnyal rögtön észre fogják venni az 1940-es évek kronográfjaival való hasonlóságot. A mechanikus, kézi felhúzású 1141 QP óramű óránként 18.000 oszcillációt végez és 48 órás energiatartalékkal rendelkezik. Az óra-, perc- és a kis másodperc-mutatón kivül kronográf funkciók is találhatóak rajta: 9 óránál egy központi direkt meghajtású másodpercmutató, 3 óránál pedig egy 30 perces számláló. Az öröknaptár a hét napjait, a hónapokat és a szökőéveket is kijelzi, akárcsak a holdfázisokat, illetve a dátumot egy 6 óránál található mutató segítségével. A hold hol vidám, hol melankolikus "arcát" egy aranylemezen jelenítik meg, kézi gravírozással. Akárcsak az összes többi Vacheron Constantin óraművet, a 1141 QP-t is a Côtes de Genève hidak aprólékos rovátkolása és a lemez körkörös mintázata (mindkettő kézzel készült) különbözteti meg bármilyen más szerkezettől. A 30 méteres mélységnek megfelelő 3 baros nyomásig vízálló 18 karátos rózsaszín arany ház hátulja zafírkristályból készült, így tulajdonosa bármikor megcsodálhatja a 1141 QP óramű hihetetlen összetettségét és kivételes felépítését.

 

Vacheron Constantin - Patrimony

 

Patrimony Traditionnelle kronográf

A Patrimony Traditionnelle sorozat esztétikai jellemzőinek mindegyike – a finoman megmunkált tárcsa, a zafírkristály hátlap körüli mintázat és az ezüst számos régi időket idéző árnyalatában pompázó számlap – megjelenik ezen új Haute Horlogerie kronográfon. Bár csak a közelmúltban mutatták be, a gyűjtők körében máris etalonná vált a kategóriában. Röviden: igen impozáns esztétikai és műszaki jellemzőkkel bír. Az órarajongóknak már minden bizonnyal feltűnt, hogy e kortárs időmérő mindenben az órakészítés legkitűnőbb hagyományait követi. Itt van például a legendás 1141 oszlopkerekes kronográfszerkezet – az óramű, mely oly híressé vált, hogy már a Vacheron Constantin klasszikusai közé sorolják. A szakértők által kivétel nélkül az esztétikailag és műszakilag leginkább kidolgozott óraműnek tartott, az 1940-es évekre emlékeztető pompás rotorral ellátott, kézi felhúzású 1141-es mechanika csak a legkülönlegesebb modellekbe kerülhet bele. A Patrimony Traditionnelle gyűjtemény ezen értékes új darabja is a sorozatra jellemző jellegzetesen klasszikus megjelenésű, hivalkodástól mentes és rendkívül elegáns házban kapott helyet. Az új Vacheron Constantin kronográf egy további különlegessége az ezüstözött, szivárványos számlap, rajta a kronográfok aranykorát jelentő 1940-es évekre jellemző két számlálóval. A 3 óránál látható 30 perces kronográf számláló és a 9 óránál látható kis másodperc kijelző biztosítják a számlap tökéletes vizuális egyensúlyát. A manufaktúra tervezői teljes mértékben kihasználták a ház tekintélyes, 42 mm-es átmérője biztosította lehetőségeket, hogy kitűnően olvashatóvá tegyék az összes kijelzőt, köztük a számlap peremén található sebességskálát is. A 18 karátos rózsaszín arany ház vízállóságát a 30 méteres mélységnek megfelelő 3 baros nyomásig tesztelték. Akárcsak a sorozat többi darabjának, e modellnek is zafírkristályból készül a hátlapja, hogy a büszke tulajdonos bármikor megcsodálhassa a kézi felhúzású 1141-es kronográf mechanika egyedi, jellegzetes geometriáját és példaértékű kidolgozottságát. A 1141-es mintegy 48 órás energiatartalékkal rendelkezik.

 

Vacheron Constantin - Patrimony

 

Patrimony Traditionnelle 38mm – bemutatkozik a Vacheron Constantin új 4400-as modellje

A manufaktúra által az 1930-as és az 1950-es évek között készített időmérőknek emléket állító óra valójában az órakészítés hagyományának egy darabkája. Letisztult vonalai és harmonikus arányai erőteljesen fejezik ki klasszikus karakterét. E modell, finom tárcsájával, közepén mintás házával, lecsavarozható zafírkristály hátlapjával, csiszolt trapézalakú indexeivel, dauphine mutatóival és többárnyalatú számlapjával egyetlen darabban egyesíti a Patrimony Traditionnelle sorozat darabjainak összes megkülönböztető esztétikai jegyét. A ház szívében a Vacheron Constantin új kézi felhúzású 4400-as óraműve lakozik, melyet a márka Valle de Joux-i saját kutatási-fejlesztési részlege tervezett és gyárt. Az új mechanika energiatartaléka, a méretes rugóháznak köszönhetően mintegy 65 óra. Az óra- és a percmutatón kivül 6 óránál található egy kis másodperc-mutató is. A 4400-as szerkezet pedig nem csak a Vacheron Constantinra jellemző különleges megmunkálással büszkélkedhet – mely mindig diszkrét és egyszerű megjelenésű -, hanem a rangos "Hallmark of Geneva" pecséttel is. A lehető legtisztább Haute Horlogerie hagyományok szellemében fogant, de napjaink legkorszerűbb technológiájával kifejlesztett 4400-as szerkezetet a kimondottan napjaink óraházaihoz illeszkedő 12,5 collos (28,50 mm) átmérője emeli ki a többi közül. A Vacheron Constantin fejlesztői e méretet a technológia és az esztétika tökéletes kombinációjának kialakításra használták fel. Az új 4400-as a "Hallmark of Geneva" tizenkét kritériumán túlmenően a még komolyabb dekorációs és megmunkálási követelményeknek is megfelel. A Vacheron Constantin hagyományaihoz híven, a lemez, a hidak és minden más fontosabb alkatrész (a nem láthatóak is) felületei kézzel dekoráltak. Ez a minőségi kézi megmunkálás a Vacheron Constantin filozófiájának szerves része, és összes mechanikájuk megkülönböztető eleme. Ez a lehető leghitelesebb órakészítési hagyományokat megtestesítő új Patrimony Traditionnelle modell 38 mm-es átmérőjű, 18 karátos rózsaszín arany házban kapott helyet. A zafírkristály hátlapon keresztül bármikor megcsodálhatjuk a kézi felhúzású mechanikát és megmunkálását.

 

Vacheron Constantin - Patrimony

 

Patrimony Traditionnelle Skeleton

Ilyen műalkotások kizárólag több hagyományos Haute Horlogerie mesterség együttműködése révén jöhetnek létre. A Vacheron Constantin már régóta elismert mestere azon művészetnek, mely az óraszerkezetek mozgását átlátszóság és fény segítségével hidak és fogaskerekek légi balettjévé nemesíti. Ilyen művészethez különleges képességek szükségeltetnek: egyrészt az órakészítő részéről, hogy megfeleljen a műszaki követelményeknek, másrészt a gravírozó részéről, hogy meg tudja jeleníteni az óramű valódi lényegét. A Patrimony Traditionelle sorozat részeként 2009-ben megjelenő skeleton modellek tervezése során pedig mindkét képességet maximálisan kiaknázta a Vacheron Constantin manufaktúra. A modell két méretben (38 mm és 30 mm) és két különböző óraszerkezettel (gyémánt berakásos és egyszerű változatban) érhető el. A gravírozó rendkívül lapos mechanikán végzett aprólékos munkájának köszönhetően a Patrimony Traditionelle sorozat esztétikai tulajdonságait ezen a darabon is mind megcsodálhatjuk. A festett percjelzésekkel, 18 karátos fehérarany órajelölőkkel és dauphine mutatókkal ellátott zafír számlap látni engedi az óraszerkezet kápráztató mozgását és soha össze nem zavarodó szívverését. A 38 mm-es átmérőjű, 18 karátos fehéraranyból készült házban a 1120 SQ automata mechanika dolgozik, rajta a nagy megbecsülésnek örvendő "Hallmark of Geneva" pecséttel. Ez a rendkívüli óramű 1967-ben készült és mindössze 2,45 mm vastag – ami igen nagy különlegesség egy automata szerkezet esetében. A drágaköves változat tárcsáján 82 kerek gyémánt ragyog. A 30 mm-es változat ezzel szemben a 1003 SQ kézi felhúzású óraművel készül, ami szintén magán viseli a rangos "Hallmark of Geneva" pecsétet. E mindössze 1,64 mm vastag szerkezetet 1955-ben mutatták be. A drágaköves változat tárcsáját 64 kerek gyémánt díszíti.

 

Comments are closed.