Jaeger LeCoultre – Atmos Regulator az Alfred Dunhill részére

 

Jaeger LeCoultre Atmos Regulator az Alfred Dunhill részére

A hír a legújabb Atmos modell megjelenéséről ugyan nem teljesen friss, de mindenképpen említést érdemel. Az órának egy feketére lakozott, víztiszta üveg előlappal szerelt ház ad otthont. A házat egy fekete színű "polcon" helyezték el, hátteréül pedig egy a Dunhill legendás 30-as évekbeli öngyújtói és cigarettatárcái ihlette art deco mintákkal díszített színezett üveglap szolgál. A polcozat elejét fekete rájabőr ékesíti, finom utalásként a Dunhillnek a bőr-luxuscikkek piacán szerzett hínevére. A régebbi regulátorok mintájára az Atmos Regulator is két külön számlapon jelzi ki az órát és a percet. A szerkezet lelke a 242 alkatrészből álló Jaeger-LeCoultre 582 típusjelű óramű. A Jaeger-LeCoultre Atmos sorozatú óráit a hőmérséklet apró ingadozásai tartják mozgásban – nem kell őket felhúzni, nincs szükség elemekre vagy villamos áramra sem. Egyetlen Celsius foknyi hőmérsékletváltozás 48 órára elegendő energiát szolgáltat az órának. Az óra rugója a hagyományos karóráknál átlagosnak mondható percenkénti 300 oszcilláció helyett mindössze kettőt(!) teljesít. Az Atmos beéri egy klasszikus karóra energiaigényének alig 250-ed részével. Az óra kizárólag akkor működik pontosan, ha teljesen vízszintes felületen áll – éppen ezért az óra mind a négy lába állítható magasságú. Ez a mechanizmus, illetve az óra házába épített vízmérték hivatott biztosítani, hogy az óra mindig vízszintesen álljon. Az Atmos működési elvének alapját egy az óra belsejében elhelyezett hermetikusan zárt tartályban található gázkeverék adja, mely a hőmérséklet emelkedésének hatására kitágul, míg csökkenő hőmérséklet esetén összehúzódik.

Az óra funkciói: Külön számlapon jelzett óra, perc; hónapkijelzés; örök holdfázis kijelzés (csupán egyetlen napnyi eltérés 3821 év alatt) és 24-órás kijelzés.

Kijelző: ródiummal bevont óra és perc számlap, fekete számjegyekkel. Ródiummal bevont, feketére lakkozott holdfázis kijelző hat óránál, ezüstszínű hold és csillagok. Ródiummal bevont hónap és 24-órás gyűrű gravírozott jelzésekkel.

Mutatók: Feketére lakkozott; Ház: Feketére lakkozott fémszerkezet, fekete rájabőrrel díszítve. Kristályüveg ház és ajtó. Színezett üveg. Ezüstözött art deco minták. Méretek: 401 x 251,5 x 131 mm

Az Atmos Regulator a Jaeger-LeCoultre saját boltjaiban és kiskereskedőinél vásárolható meg, ajánlott ára 70.600 dollár.

 

Comments are closed.