BEXEI – Dignitas // Becsei Áron a magyar csoda mester

 

BEXEI - Dignitas

 

Becsei Áronnal még 2007-ben a Baselwolrd kiállításon volt szerencsém először találkozni az AHCI standjánál. Annyira hihatetlen volt egy magyar nevet látni mint kiállító, nemhogy magán a Baselworld kiállításon, de azon belül is a nagyrabecsült AHCI standon, legendás nevű mesterek között, hogy eleinte megszólítani sem igen mertem őt. Aztán pár próbakör után mégis csak odaálltam elé és legmélyebb tisztelettel gratuláltam neki. Hihetetlen érzés volt nekem, is mint bámészkodónak, hogy ott láthatom őt ahol. Igazi boldogságérzet volt ez, ami mondjuk akkor fogja el a magyar embert amikor a himnuszt hallva együtt örülhet az országgal egy olimpiai arany éremnek. Kis beszélgetés után megtudtam részleteket is arról, hogyan is került oda Ő a nagyok közé és beszélgettünk kicsit az akkor kiállított remekművekről is. Akkor a Miniature Zappler és a Tourbillon No.1 volt kiállítva, Áron pedig még mint AHCI tagjelölt vett részt a rangos eseményen. Legközelebb 2009-ben találkoztam vele ugyanott, de már mint teljesjogú tagjaként az AHCI-nak, a bemutató vitrinben pedig a Primus modell tündöklött. Ezúton szeretném neki megköszönni közvetlenségét és segítőkészségét, illetve gratulálni a legújabb modellekhez, melyekről az ismertető alább olvasható. A szakmai ismertetőért köszönet a Portfolio Light oldalon megjelent cikk írójának.

BEXEI – Dignitas kollekció

A Dignitas kollekció legkomplikáltabb darabja a Tourbillon Diagonal, melynek különlegessége a szerkezetben átlósan elhelyezett tourbillon. A szabadalmaztatás alatt álló, forradalmian új megoldás, Becsei Áron legújabb találmánya, amely a gravitációnak a billegőre gyakorolt káros hatását egyből duplán igyekszik kiküszöbölni. A tourbillon átlós elrendezése csökkenti az amplitúdó különbséget az óra függőleges – napközben a csuklón – és vízszintes – éjjel az asztalra téve – helyzete között. Ezen felül kiegyenlíti a billegő kiegyensúlyozatlanságát is. A Tourbillon Diagonal az óra, perc és másodperc kijelzését illetően is különleges komplikációkkal rendelkezik. A digitális óra kijelzés, a retrográd percmutató valamint a másodperc kijelzése a tourbillon rendszerhez tartozó csonkakúp-szelet számlapon kétség kívül nem mindennapi megoldásnak számít. Az órában a saját tervezésű és kivitelezésű BEXEI szerkezet ketyeg, melyet platina csavaros invar billegővel szereltek. Az óra 42 mm átmérőjű tokja, koronája és szerelt számlapjainak egy része is 18 karátos aranyból (fehér, sárga vagy vörös) készültek. A fő számlap gilosált argentium (nagy részt ezüst (92,5%), réz és germánium ötvözete) vagy kézi vésett (virágmintás), melyet kékített (vagy sárga-, vagy vörösaranyozott, vagy ródiumozott) acél mutatók díszítenek. A Tourbillon Diagonal számlapja fölé kupolaként borul a domború zafírüveg, a szerkezetet pedig hátulról is megcsodálhatjuk. A kézzel varrott bőrszíjat 18 karátos arany (fehér, sárga vagy vörös) tüskezárral rögzíthetjük a csuklón.

 

BEXEI - Dignitas

 

A komplikáltabb szerkezet helyett a letisztult látványt előtérbe helyezők számára a Dignitas Pure modellje lehet ideális választás, amelyet a kollekció „alapmodelljének” tekinthetünk. Becsei Áron ezen órája is követi a tradicionális órakészítés alapjait, kifinomult megjelenését pedig a legprecízebb technikák alkalmazásával éri el. Természetesen a minőséget itt is a kompromisszum nélküliség jellemzi, amely a független órás keze munkáját dicséri. A 42 milliméter átmérőjű Dignitas Pure-nak egyedi megjelenést kölcsönöznek a megszokottól eltérő, ovális szerelt számlapok, melyeket kékített (vagy sárga-, vagy vörösaranyozott, vagy ródiummal bevont) acél mutatók tesznek még látványosabbá. A szemünkkel játszik a különleges ovális, de valójában köralakú óra/perc kijelzés, amely a hat óránál elhelyezett kismásodperccel együtt alakítja ki azt a formavilágot, amely egyszerre eleveníti meg a majdnem egy évszázaddal ezelőtt diadalútjának indult Art Déco irányzatot, illetve képviseli a modern stílusnyelvet is. Kevésbé meglepő módon ebben az órába is saját tervezésű és kivitelezésű BEXEI szerkezet került, melynek járástartaléka 40 óra. Az exkluzív megjelenést a színek harmóniája is erősíti, tokja és koronája is 18 karátos aranyból (fehér, vagy sárga, vagy vörös) készült, számlapja a kollekció másik két darabjához hasonlóan gilosált argentium vagy virágmintás. Ez utóbbi kézzel vésett.

 

BEXEI - Dignitas

 

BEXEI - Dignitas

 

A Dignitas kollekció harmadik képviselője, a Power Reserve, amely első ránézésre szinte megegyezik kisebbik testvérével, a Pure modellel. Egyhamar felfedezzük azonban a 12 óránál elhelyezte járástartalék indikációt. A Pure-ral nem csak a külső, hanem a szerkezet is megegyezik, értelemszerűen a járástartalék kijelzéséhez használt 18 karátos kerékrendszerrel kiegészítve. A Dignitas kollekció darabjai felett elmerengve nem lehet nem észrevenni azokat a vonásokat, amelyek a Becsei által készített első karórára, a Primus-ra utalnak, így erre a kollekcióra a Primus szerves folytatásaként tekinthetünk.

 

BEXEI - Dignitas

 

BEXEI - Dignitas

 

 

 

Got something to say? Go for it!