MB&F – HM4 Thunderbolt

MB&F - HM4 Thunderbolt

 

A hír ugyan nem friss az MB&F legújabb elképesztő instrumentumáról, azonban a hosszú kihagyás után méltatlan lenne, ha nem kerülne fel az Óra hírek oldalára is kis késéssel. Márcsak azért sem, mert különösen szívügyem az időmérők készítését 21. századi módon újraértelmező mesterek munkáit figyelemmel követni. A különleges manufaktúrát alapító Maximilan Büsser előéletéről és fiatal kora ellenére igen jelentős munkásságáról már korábban beszámoltam, így ettől most itt eltekintenék. Maradjunk csak röviden a technikai részleteknél és a látvány élvezésénél. A képeket direkt nagy felbontásban tettem fel, hogy aki el szeretne merülni a finom részletek tanulmányozásában, annak a kép minősége ne szabjon határt. A képekre kattintva a nagy méretű változat töltődik be. Azt azonban még mindenképpen kiemelném Maximilian esetében, hogy nagyon remélem, a jövőnket hamarosan olyan meghatározó, innovatívan gondolkodó és a környezetünk megóvásában komoly mértékben részes szakemberek alakítják majd, mint ő. Érdemes ezzel kapcsolatosan kicsit bővebben olvasni róla és napi gondolatairól, ugyanis nem csak a luxus termékek előállítása lebeg a szeme előtt.

Egy röpke szemelvény az elképesztő színvonalú technológiai kihívásról: a középső többszörösen ívelt, egy elemből készülő zafír üveg tok komponens elkészítése és polírozása 150 !! (igen jól írtam) órát vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy csak ennek az egy szerkezeti elemnek az elkészítése közel 4 hetet vesz igénybe, minden egyes modellnél. A titán hátlap (ha lehet annak nevezni) elkészítése mintegy 60 órás folyamat önmagában. Mindezekről Maximilan Büsser azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 20 év legnagyobb mikromechanikai és technológiai kihívása volt számukra, pedig nem kezdők dolgoztak a megvalósításon. A csoda elkészítése 3 éves tervezési folyamat eredménye, és minden porcikájában egyedi megvalósítást takar. A különleges forma különleges meghajtást igényelt, így az utolsó csavarig minden komponens teljesen egyedi. 

 

Ára: 158.000.- USD

 

És akkor gyorsan még a száraz részletek:

Szerkezet

3 dimenziós kézi felhúzású mechanikus időmérő szerkezet, 100% MB&F fejlesztés és kivitelezés. Dupla rugóház párhuzamos erő elosztással, összesen 72 óra járástartalékot biztosítva. A billegő 21.600 féllengéssel, azaz 3Hz frekvencián dolgozik. Az 50 köves szerkezet maga 311 db komponensből áll.

 

Funkciók

  • Órák, percek és járástartalék kijelzés
  • Órák és percek a jobb oldali kijelzőn, járástartalék indikáció a bal oldali kijelzőn
  • Külön korona az idő beállításhoz és a szerkezet felhúzásához

 

A tok

5-ös erősségű titán és zafír üveg

54mm (széles) x 52mm (hosszú) x 24mm (magas)

65 db egyedi komponens

 

Zafír üveg

5 db zafír komponens:  2 db számlap feletti, 1 db óraház középrész a teljes keresztmetszetben, 2 db hát és előlapi ablak

 

Szíj és csat

Fekete kézi varrású borjú bőr szíj, titán és fehér arany komponensekből álló egyedi tervezésű áthajló zár, speciális önállító szíjfül az óraházon


 

MB&F - HM4 Thunderbolt

 

MB&F - HM4 Thunderbolt

 

MB&F - HM4 Thunderbolt

 

MB&F - HM4 Thunderbolt

 

MB&F - HM4 Thunderbolt

 

Az MB&F csapata

MB&F - a csapat

One Comment on "MB&F – HM4 Thunderbolt"

  1. fenderbirds says:

    nice article, keep the posts coming

Got something to say? Go for it!