Tovább bővül a Jaeger-LeCoultre

Jaeger gyár


175. évforulóján a Jaeger-LeCoultre tovább bővül természetes környezetében

Jaeger-LeCoultre, az egyik kulcsszereplője a Vallée de Joux gazdaságának, történelmének legnagyobb bővítését jelentette be fennállásásnak 175 évfordulója alkalmából. A gyár telephelyét, amely most 16 000 m2-en terül el, 2010-ig további 9000 m2-rel bővítik. Történelmi gyökereihez hűen, a Le Sentier külvárosában különleges természeti környezetben, tóval és erdőkkel körülvett gyár úgy döntött, hogy a fejlesztéseket a márka bölcsőjében hajtja végre, amelyhez az új épület ügyesen tervezett építészeti elemekkel fog csatlakozni

Ez a bővítési project a márka erős növekedése miatt szükséges, és részét képezi egy sokkal szerteágazóbb programnak, amely már 175 éve a Jaeger-LeCoultre beilleszkedését célozza meg a földrajzi és társadalmi környezetébe.

Innovatív technikai megoldások a Vallé de Joux életminőségének megőrzésére

Megalapítása óta a Jaeger-LeCoultre elősegíti, élénkíti ennek, a Joux-tó közelében 1000 m magasságban, a Jura-hegység szívében, érintetlen környezetben fekvő régiónak a gazdasági növekedését. Az eredeti műhely, melyet Antoine LeCoultre alapított, egy olyan márkának az alapjait fektette le, amely nemzetközi elismertségre tett szert kiemelkedő eredményeivel és avantgarde órakészítő filozófiájával. 1833-as alapítása óta egy sor nélkülözhetetlen bővítést kiviteleztek kb. 20-30 évente: 1866-ban, 1888-ban, 1912-ben, 1946-ban, 1972-ben és 1996-ban. A márka töretlen sikere ennek az ütemnek a gyorsítását igényli, így csupán 11 évvel az előző után, folyamatban van történelmének legnagyobb bővítése.

1000 alkalmazottjával a legnagyobb munkáltatók közé tartozik ebben a kiemelkedő gazdasági alapokkal és alacsony népsűrűséggel rendelkező régióban, ezért fontos, hogy különös figyelmet fordítson a társadalmi és környezetvédelmi felelősségeire.

A tó és a víz: a Vallée de Joux meghatározó elemei

A Jaeger-LeCoultre számára nem új az az igyekezet, hogy a gyár természetileg különleges elhelyezkedésébe megfelelően integrálódjon. A gyár építette többek között az első víztisztítót a területen. A talajvíz és a Joux-tó vizének megóvása elengedhetetlenül fontos a cég számára, akinek a virágzása szorosan összekapcsolódik természeti környezetével. A jelenlegi víztisztítót úgy alakítják át, hogy az megfeleljen a kibővülő szükségleteknek is, így biztosítva továbbra is, hogy az ipari tevékenység ne legyen romboló hatással környezetére. Tervezésénél figyelembe vették, hogy szélsőséges időjárási körülményeket is kibírjon, topográfiai és földrajzi jellemzőkkel kalkulált működése figyelembe veszi, hogy a kibocsátott víz tisztasága állandóan garantált minőségű legyen.

Az elmúlt tíz évben egy projectet vittek véghez, amely számtalan folyamatot alkalmazott a víz visszanyerésére, így nagy mértékben csökkent a vízfogyasztás annak ellenére, hogy a termelés jelentősen nőtt. Az új épület kialakítása ugyanezt a megközelítést erősíti. A gépeket egy zárt rendszerű vízcsőhálózat hűti, melyek működéséért környezettudatos módon a legmodernebb levegőkazán technológia felel.

Az elmúlt 15 évben a fűtésrendszer folyamatos korszerűsítése állandó szinten tartotta az energiahordozók fogyasztásának mennyiségét, míg a helységek területe 40%-kal növekedett. Az új épület burkolatának különösen magas lesz a hőmérsékleti együtthatója azért, hogy a magasság miatt fellépő különleges elvárásoknak is megfeleljen. A felesleges hőt visszanyerik, elraktározzák, és szükség szerint újra felhasználják, mint azt a modern passzív ház technológiáknál használatos rekuperátorok is teszik.

Elkötelezettség az órakészítés jövőjével kapcsolatban

A gyár beillesztése természeti környezetébe továbbiakban kiegészül az emberekkel való törődéssel is.

Hogy még nagyobb hangsúlyt helyezzen a cég és a régió fejlesztésének szimbiózisára, a Jaeger-LeCoultre meg fogja duplázni a gyakornoki helyek számát, amint az új műhely elkészül, és közel 40 új szakembert fog kiképezni évente.

Az alkalmazottak számának általános növelése a gyárban, ami körülbelül 100 új embert jelent évente, magában foglalja egyéb felelősségek vállalását is a közösséggel kapcsolatban, mint például a közlekedéssel összefüggő környezetszennyezés kezelése.

Kétszáz új állás, ám eggyel se több parkolóhely

Mint a 19. század első érett gyára, abban a korban, amikor az órakészítők általában a farmjaikon kialakított műhelyekben dolgoztak, a Jaeger-LeCoultre volt az első munkáltató is, aki egy megállót alakított ki a Le Pont és Le Brassus közti vasútvonalon.

A gyár a mobilitás kezdetétől tisztában volt azzal, hogy fontos az alkalmazottaknak biztosítani az utazást. Az elszórtan lakott régióban a Jaeger-LeCoultre évekig aktívan támogatta a közös autóhasználattal kapcsolatos terveket. Ebben az évben a globális program, ami teljesen új lehetőségeket mutat, további lépéseket tesz lehetővé ezzel kapcsolatban.

2007 októberétől kezdve a gyár elindított egy erre a célra kialakított buszjáratot, és ennek teljes költségét fedezi. Annak fényében, hogy ez a vállalás azonnal sikeresnek bizonyult, két új vonalat indítanak 2008 márciusától. Mindezt azért, hogy dolgozóiknak kellemes és megbízható közlekedést biztosítsanak otthonuktól a gyárig reggel, és az ellenkező irányba esténként. Az útvonalak 35-50 km-es távolságot fednek le. A buszok menetrendje úgy van kialakítva, hogy az esti csúcsforgalmat elkerüljék, így spórolva meg jelentős időt. Az összes intézkedést egybevéve ? a közös autóhasználatot és a buszvonalakat ? 270 autó 50 km-es útját spórolják meg nagyjából évente 220 napon keresztül, aminek köszönhetően évente 3 millió km utat nem tesznek meg, ami jelentősen hozzájárul a közlekedési eszközökkel kapcsolatos környezetszennyezés csökkentéséhez.

Mivel fontos a következetesség a döntésekkel kapcsolatban, a gyárnál található parkolóhelyek számát egyáltalán nem fogják növelni a következő években ? egy súlyos érv, ami tovább javítja a gyár már most is figyelemreméltó energiamérlegét.

A Jaeger-LeCoultre, aki mindig a kizárólag a történelmi telephelyén kívánt növekedni, most 40 különböző foglalkozásnak ad helyet egy tető alatt. A fejlődésnek ez a megközelítése jól mutatja az úttörő hozzáállását és az újításainak erősségét. A biztonság, hogy egy avantgarde módszerekkel épen tartott környezetben dolgozhatnak, ösztönzően hat ennek a kivételes márkának az órakészítői és mérnöki kreativitására, kinek eredményei közel kétszáz éve felkavarják a nyilvánosság szenvedélyét a találékonyságuk, megbízhatóságuk és eleganciájuk által.