A vízállóság fogalmai

 

Water Resistant

 

 

Vízálló egy óra, ha annak tokja, koronája és üvege úgy vannak gyártva, hogy a szerkezetet megvédje a kívülről érkező anyagoktól, mint pl víz, levegő, por, illó anyagok.

 

A vízálló házba épített óramu ezáltal védett a külső hatások ellen, pl. korrózió, por súrlódása miatti kopás. Az olaj stabil marad, és nem lesz savak, illóanyagok, por, stb. miatt idő előtt lebontva.

Az első osztályú anyagok használata ellenére és a legmodernebb gyártási technológiák mellet gyakran nem lehetséges az órát víz behatolása ellen megvédeni. Ennek oka lehet az exkluzív forma, a lapos felépítés és az ár-teljesítmény arány. Az órák különböző darabokból vannak gyártva (üveg, tok, hátlap), melyek más-más anyagokból készülnek, emiatt nehezebb elérni az optimális tömítést.

Szinte minden óragyártó garantálja, hogy az órája vízálló, ha az óra mint vízálló [water resistant 100m vagy több felirattal (a hát- vagy a számlapon)] deklarált. Ha egy óra csak mint "water resistant", "water resist" vagy "water protected" deklarált, akkor az óra csak napi átlagos viselésre alkalmas (vizcsepp vagy eső ellen). Ebben az esetben nincsen garancia az esetleges víz okozta károkra.

 

Attól fuggően, hogy az óra hát- vagy számlapján milyen deklaráció van, a tok vízállósága az alábbi kategóriákba sorolható (NIHS 91-10, ISO 2281 vagy DIN 8310):

 

 

Nincs deklaráció az óra szám/hátlapon (nem vízmentes)

az ilyen órat a környezeti hatások ellen védeni kell!

 

WATER RESIST (vízálló) *

ez az óra csak vizcseppek ellen védett

 

WATER RESISTANT 30M vagy 3 ATM (vízálló 30m) *

az óra viselése megengedett pl. autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

 

WATER RESISTANT 50M vagy 5 ATM (vízálló 50m) *

az óra viselése megengedett úszásnál, autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

 

WATER RESISTANT 100M vagyr 10 ATM (vízálló 100m)

az óra viselése megengedett vízisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek. 

 

WATER RESISTANT 200M vagy 20 ATM (vízálló 200m)

az óra viselése megengedett búvárkodásnál (oxigén palack nélkül), vízisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

 

WATER RESISTANT 300M vagy 30 ATM (vízálló 300m)

az óra viselése megengedett búvárkodásnál (oxigén palackkal),  vízisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

 

* ez az óra csak az általános hétköznapi használatra alkalmas, és nem hasznalható olyan körülmények között, ahol a víznyomás és hőmérséklet gyakran és nagy mértékben változik 

 
Alapszabályok a vízálló óra ápolásához
 
- óvja óráját ütéstől, leeséstől, por és nedvesség behatolása ellen. Kerülje a nagy hőmérsékleti változásokat, mint szauna, mosogató vagy kézmosás nagyon meleg vagy hideg vízben.
 
- ha óra nedves vagy piszkos, elegendő ezt egy lágy kendővel letörölni. Az elkerülhetetlenül meglévő izzadság-, piszok-, víz- és zsírnyomok károsíthatják a tok anyagát hosszútávon
 
- Vigye az óráját legalabb 1x évenként a hivatalos szervizbe-. Ha az órat ki kellett nyitni, akkor vízállóságra is ellenőriztesse.
 
- soha ne használjon tisztítószert az óra ápolására, mert ezek az anyagok az aranyozást, műanyagokat, lakkozást és tömítéseket karosíthatják.
 
- ha Önnek búvárórája van és vízállóságra ellenőriztette, tanácsos a tengervizi használat utén édesvízzel leöblíteni. Ne nyúljon a koronához, amíg a vízben van!
 
- soha ne próbalja a házat kinyitni, vagy a hátlapot lecsavarni! Ilyen esetben minden óragyártó elutasít mindenfajta garanciális követelést! .
 
 
Hogyan lesz egy óra vízálló?
 
Monoblokk ház, melynél a hátlap és a középső rész egyben van (Monocoque). Más vízálló óráknál a hátlap csavarozott és a vízállóságot egy tömítéssel érik el. Az üveg a középső részre lesz nyomva. Az olcsóbb műanyag órak a kompakt műanyag ház által jó vízállóságúak. A korona tömítése egy külön dolog, és ez a pontos tömítéssel és a korona tokközéphez való exakt passzolásával érhető el. A buváróráknak csavarozott koronájuk van, és emellett extra vastag fémgyűrűs üvegük.
 
 
 
Órák csavarozott koronával
 
Ha a korona menettel van a házzal összekötve, akkor beszélünk csavarozott koronárol. Ez a megoldás hasonlít a csavarozott hátlaphoz, azzal a különbséggel, hogy egy gummírozott koronatömitessel van ellátva. A csavarozott koronás órak csak akkor vízmentesek, ha a korona szilárdan be van tekerve. (a mutató állítás után a koronát be kell nyomni a ház irányába és egyidejűleg becsavarni)
 
 
 
A vizkárosodások elkerülése – vízállóság ellenőrzése
 
Az órak vízállósága nem maradandó tulajdonság. Az üveg, a korona és a tömítések idővel öregszenek, elhasználódnak . A kondenzvíz az üveg alatt egy látható jel arra, hogy nedvesség hatolt az óra belsejébe. Gyakran elég egy ütés, pl. a koronánál, és a ház tovabbá nem vízálló, mert egy mikro nyilás keletkezett, melyen keresztül a nedvesség szabad utat talát az óra belső részébe.
 
Csakis az óra rendszeres szervizelése és a gondos ápolás a biztosítek a vízállóság megtartására. Ellenőriztesse órajat a mindnekori uszodai/búvarszezon kezdetekor a hivatalos szervízekben.
 
Ügyeljen arra, hogy a vízálló óránál szakavatott személyzet végezze el a szervízt, mert egy óragyártó sem vállal felelősséget a garanciát illetoen, ha a használati utasítás az elemcserét és a szervízinstrukciókat illetően nem lett betartva.
 
Éppen ezért is csak olyan óras üzletet bízzon meg órája szervizelésével, mely a kellő szakértelemmel bír. Amennyiben elemcsre törtent egy vízálló quartz-óránál, végetessen el vízállósági tesztet. Ezzel Ön drága javítási költségeket spórolhat meg.
 
 
 
A kondenzáció
 
A szobahőmérséklet mindig tartalmaz bizonyos mennyiségű nedvességet, mely Hygrometerrel kimutatható. Ha az óra egy térben lesz lezárva, mely X mennyiségű nedvességet tartalmaz, az óra belseje minden esetben bizonyos mennyiségű levegőt a benne lévő nedvességgel együtt tartalmaz. Mivel csak ez csak kevés ezrelék gramm vizet tartalmaz, ezért ez nem ad okot aggodalomra. A levegő nedvességtartalma korlátozott a levegő által abszorbált tömeggel, mely a hőmérseklettől függően erősen változik. Az un. "nedvességmaximumnál" a levegő telített. Ha ez a maximum túl lesz lépve, a túlsúlyban lévő víz harmatcsepp formájában a leg hűvösebb helyeken csapódik ki (üveg és hátlap). Ez a "harmat" nem más mint a kondenzált "pára". A szintetikus üveg töretlen és hydroszkopikus, ami azt jelenti, hogy képes a vizet abszorbálni. 8-tól 14 nap alatt normalis hőmerseklet mellett képes a 3. pont alatt leirt pára "elillanni". Ezáltal létrejön egy egyensúly az óran kivül és az óra belselyében lévő nedvességtartalom között. Éppen ezért is nics semmi értelme annak, ha az órat egy teljesen szaraz athmoszferaban zárjuk le, mivel egy hét alatt az óra belsejében lévő levegő pont annyi nedvességet fog tartalmazni, mint a az órán kivüli levegő.
 
Ha egy vízálló órát erősen lehütenek, az óra belséjeben lévő nedvesség, kondenzált nagyon finom "köd" formájában megjelenik a leghidegebb részeken (üveg és hátlap). Ez a finom "köd", mely mint egy fátyol a üveg alatt marad, nem káros a szerkezetre, amennyiben az óra nem túl sokáig lett a hidegnek kitéve vagy nem egy gyorsan változó intervallumoknak lett kitéve (meleg-hideg-meleg-hideg). Ez a pára gyorsan elpárolog, ha az óra megint a normális hőmérsékleti viszonyok mellet van viselve.
 
Ugyanez a folyamat az óranal, mely valamilyen okból kifolyólag nem tökéletesen vízálló egy teljesen más aspektust mutat: A vizzel való kontaktusnál vagy ha az óra viselője erősen izzad, kis mennyiségű víz kerülhet a házba. Idővel a bent lévő víz pára formájában az üveg belső részén kondenzálódik le. Ez a pára lecsapódhat a szerkezetre is vagy a hátlap belsejére. Ha a pára kis vízcsepp formájában válik láthatóvá, akkor az óra bizonyosan nem hermetikus. Ez a páralecsapódás sokkal erősebb, mint a fent említett formájában és sokkal intenzívebb. Ezért a lehető leggyorsabban kell az órót szakszervízbe vinni és javításra leadni.
 
 
[facebook_ilike]

2 Comments on "A vízállóság fogalmai"

  1. SÁNDOR CSERESZNYÉS says:

    ihave different kinds of wristwatches.All of my watches are water resistant.ihave got CITIZEN,SEIKO ORIENT MORETIME CASIO ETC WATCHES.I CANTELL YOU TO THE BEST OF MY KNOWLEDGE THAT THE CRYSTAL GASKES AS IT HAS NOT CHANGED WILL GOOD FO 40-50 YEARS.SO FAR THE CRYSTALS WERE JOINTED WITH ADHESIVE MATERAL IS CRITICAL AS WATERPROOF. WHAT IS THE SITUATION WITH THE BACK GASKESTS THAT S DIFFERENT THING.I USED TO PUT A SPECIAL MATERIAL NAMED GUMIHAM IS GOOD FRO MINUS 50-80 CENTIGRADES.THE CROWN GASKETS IS NOT SO PROBLEMATIC.IF YOU HAVE A WATCH EXTRA LARGE SOME VACUM IS NECCESARY GETTING TO AVOID THE CONDENSATION.IN MY TEST EVERY WATCH PLONGED A DAY TIME IN A BUCKET OF WATER,AND AFTERGETTING THE CONDENSATION TEST. 20 MINUTES IN 10 CENTIGRADE WATER,AFTER 20 MINUTES 45 CENTIGRADES OF WATER. THAT MEANS TO ME THAT MY WATCH IS WATER RESISTANT

Got something to say? Go for it!