Maximilian Büsser és barátai – Horological Machine No.2

MFB 2

 

Horological Machine No.2 (HM2) – minden részletében átgondolt és megkonstruált “3 dimenziós” időmérő a csuklónak. A funkciók és indikációk a HM2 vezető órásmesterének, Jean-Marc Wiederrecht úr tálentumának köszönhetőek – annak az úrnak, aki talán a legjobb órakészítő mester a világon, de nem lehet sűrűn hallani felőle, kizárólag csak szakmai körökben. Wiederrecht úr az Agenhor cég tulajdonosa, ahol komplikációs modulokat fejlesztenek, készítenek neves márkák részére, és az az ember aki a 2007-es Grand Prix d’ Horlogerie de Gen?ve megmérettetésen nevezett időmérők közül 5-nek a szerkezetét tervezte – szerintem ez az egyedülálló teljesítmény önmagáért beszél, kiről is van szó.

MBF2

 

A HM2 több mint 450 komponensből épül fel a szerkezetét és a tokot együtt tekintve, formavilágát pedig egy Meccano nevű építőjáték, és a 70-es évek sci-fi filmjeinek látványvilága ihlette. A HM2 az első mechanikus szerkezet a világon mely a következőket nyújtja együtt: azonnali ugró óra, köríves retrográd perc kijelzés, retrográd dátum, dupla félgömb holdfázis kijelzés, automata felhúzás.

 

MBF2

 

Maximilian Büssernek barátai vannak, akik azonban nem csak barátok, hanem napjaink órakészítésének legmagasabb szinten képzett mesterei, és képesek kollektíven alkotni és gondolkodni egy nagy közös cél érdekében. Az innovatív szerkezetet az ugró órákkal, retrográd indikációkkal Jean-Marc Wiederrecht és konstruktőre, Maximilien Di Blasi mesterek alkották az Angehor részéről, az anyagfelhasználás pedig Patrick Lété nevével fémjelzett a Les Artisans Horlogers részéről.
Büsser, mint a Harry Winston Rare Timepieces igazgatója, kitalálója, irányítója és egyben aktív kivitelezője is volt a híres Opus sorozatnak, melyet 1990-ben álmodott meg, és 2001-ben valósult meg az első kézzel fogható műremek, az Opus 1, Francois-Paul Journe közreműködésével.
Visszatérve az MB&F márka alatt készülő ritkaságokhoz, amikor Büsser és barátai a nyílvánosság elé tárták a HM1 modellt, már szinte előre el volt adva mind a 30 darab ami készült belőle, a szerencsés gyűjtők részére. Ez volt az egyik legnagyobb siker a modern idők órakészítésében.
Büsser órakészítő “kollektívája” a jövőre nézve azt tervezi, hogy minden évben jelentkeznek egy “első osztályú Világ premier szerkezettel”.

 

MBF2

 

MBF2

 

MBF6

 

 

 

One Comment on "Maximilian Büsser és barátai – Horological Machine No.2"

  1. sztojanov says:

    nagyon tetszik.

Got something to say? Go for it!