Baselworld 2010 // Maurice Lacroix – Regulateur Roue Carree

 Maurice Lacroix Regulateur Roue Carree

 

Limitált kiadás: 99 db

A Maurice Lacroix idén is méltó módon folytatja a Haute Horlogerie szellemiségének átvezetését a 21. századba a legújabb Masterpiece modellel. A Regulateur Roue Carree modell egy újabb példája annak, miként lehet egy klasszikusnak számító, már sokat alkalmazott megoldást – jelen esetben a regulátor elrendezés – újraértelmezni és a legmodernebb technológiák és design alkalmazásával páratlan szépséggel és technikai bravúrral megvalósítani. Az ML153 jelű manufaktúra szerkezet által hajtott regulátor időmérőt Michel Vermot órakészítő mesternek köszönheti a márka, aki a tervezést és gyártást mint mérnök, a megjelenést, stílust mint designer felügyelte és vett részt a munkálatokban. Michel Vermot 20 éve a Le Locle városkában található Haute Ecole Arc intézmény oktatójaként dolgozik, mint a mechanikus és elektronikus óragyártás egyik elismert szakértője. Az intézmény számos megbízásának sikere a komolyabb szerkezetfejlesztési projektekben az ő tudásának és manageri képességeinek köszönhető. Az oktatás mellett jelenleg a Maurice Lacroix szerkezetfejlesztési részlegének vezetőjeként munkálkodik a 3. évezred különleges szerkezetein.

Az új iránymutató modell már első pillantásra is különleges arculattal fogadja a szemlélőt, mivel a regulátor elrendezés legérdekesebb eleme az órák jelzésére készített megoldás azonnali figyelmet követel magának. Olyan egyedi elgondolás ez, mely óratörténeti jelentőséggel bír, ilyet ugyanis még senki nem készített eddig.  

 

Maurice Lacroix - Regulateur Roue Carree

 

Az órákat egy nyitott rácsszerkezetű forgó négyzet középrészén jelölt indikáció mutatja az alatta egy réteggel mélyebben, a számlapon kialakított óra segédszámlaphoz igazítva. Már maga a megvalósítás igen különlegessé teszi a számlapot, azonban itt még nem állhatunk meg további kérdések nélkül, melyek magyarázatra várnak. A négyszög mutató tárcsa külső fogazása és a hozzá kapcsolódó lóhere formájú szintén kívül fogazott alakzat, illetve kettejük kapcsolata teljesen egyedi. A meghajtás a lóhere keréken keresztül érkezik és kerül továbbításra a négyzetre, több hónapos fejlesztés és számítások eredményeként kialakított különleges fogazáson át. Ez a különleges fogazás elengedhetetlen feltétele annak hogy az erőátadás teljesen konstans módon és precízen mehessen végbe egy, a fogaskerekek szempontjából szokatlan formán keresztül.
A tökéletesen működő megoldás eléréséhez hosszú hónapokon át tartó kalkulációk, szimulációk és tesztelések voltak szükségesek, melyet a Haute Ecole ArcIngénierie  - ugyanazon intézmény egy részlege ahol Michel Vermot is oktat – közreműködésével végeztek. A modern CAD szimulációk mellett több 10:1 méretarányú modellen keresztül is vizsgálták az optimális erőátadás folyamatát. A végeredmény önmagáért beszél. A fogaskerekek illeszkedése olyan pontosan kiszámított és kivitelezett, hogy a nyomaték átadás ugyanolyan precízitással történik, mint a hagyományos kör fogaskerekeknél.

A számlapon látható végső vizuális látvány egyedülálló és hipnotikus. A fekete arany számlap homokfújt és szálcsiszolt felület díszítési elemekkel operál, az indexek a számlapból lézerrel kivágott réseken keresztül, egy alsóbb réteg segítségével öltenek testet. Az órákat jelző sarok index, az óra számok, a perc és a máspdperc mutató mind Superluminova bevonatot kapott a könnyű leolvashatóság érdekében. A 43.5 mm széles nemes acél tokot szatinált és polírozott elemek díszítik, mely mindkét oldalán zafírüveggel szerelt. A hátlapon ráadásul extra nagy méretben, hogy a szálcsiszolt, antracit tónusú  szerkezetbe részletes betekintést engedjen. 


 

Maurice Lacroix - Regulateur Roue Carree

 

 

 

Got something to say? Go for it!