Richard Mille – Planetarium-Tellurium

RM Planetarium

 

Ismét egy 2007-es évre visszatekintő cikk következik, azonban az itt bemutatásra kerülő Richard Mille műremek olyan elévülhetetlen értékeket hordoz magában, ami által akár 100 évvel késöbb is hasonló csodálattal és tisztelettel lehetne csak említést tenni róla. Következzék egy 8 éves fejlesztés és kutatás eredményének csodálatra méltó végkifejlete. Előre is elnézést ha esetleg túl sokszor írnék áradozva a Planetarium-Tellurium-ról, de én 200 év múlva is boldogan figyelném a működését akkor is ha az asztalomon állna és minden nap látnám.

 

RM Planetarium

 

A Richard Mille Planetarium-Tellurium egy ritka, egyedi és kompromisszum nélküli megvalósítása annak a zseniális elképzelésnek, melynek alapötlete az ókorba nyúlik vissza, és számos extrém precizitású indikációt és csillagászati reprezentációt tartalmaz. A fejlesztés során az egyik fő szempont és cél a mindennapi használat és a könnyű beállítási lehetőség megteremtése volt a több időzónás rendszerben, mindezt megvalósítva a jelenleg elérhető legmagasabb technikai színvonalon. Mindezen tulajdonságokat összegezve megállapítható hogy egy extrém komplexitású nagyon ritka alkotásról beszélünk, melynek kifejlesztése 8 évet(!) vett igénybe.

A másik egyedi aspektusa a Richard Mille Planetarium-Tellurium-nak, ahogy az öröknaptár rendszer mechanikáját a csillagászati komplikációhoz kapcsolva egy finom chronometer gátlószerkezeten keresztül hajtják meg. A rendkívüli precizitással megmunkált fogaskerekek és billegő teszi a szerkezet egészét elképesztően pontossá.

 

RM Planetarium

 

RM-P

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy ez az első ilyen komplexitású szerkezet melynek kezeléséhez, beállításához nincs szükség speciális ismeretekkel rendelkező szakemberre. A funkciókat alábbiakban megismerve érezni fogjuk ennek rendkívüli jelentőségét és fontosságát.

Szemrevételezve az égitesteket, azonnal feltűnik hogy a Föld méretezése kissé eltúlzott a többi égitesthez viszonyítva (valójában a Nap 109x nagyobb a Földnél). Ennek természetesen esztétikai oka volt, fő szempontként a Föld középpontba emelését tartva szem előtt, láthatóvá tenni a finom részleteket, domborzatot és aminek köszönhetően a kontinensek és országok ábrázolása is részletes lehet. A dátum, idő kiegyenlítés, zodiákus indikációk könnyen leolvasható és értelmezhető módon kerültek kijelzésre, elkülönítve a bolygóállás rendszertől a planetárium előlapján.

 

RM-P

 

A Planetarium-Tellurium járását egy felhúzó kar segítségével 15 napra elegendő energiával tudjuk ellátni

 

RM-P

 

Az örök naptár komplikációt – mely most először lett integrálva egy planetárium rendszerbe – egy gyors beállító mechanikával egészítették ki, így biztosítva az egyszerűen elvégezhető korrekciót, legyen az akár előre vagy visszafelé állítás. Ugyanez a mechanika korrigálja a planetárium rendszert is miután az esetleg hosszabb ideig nem volt felhúzva. Ez a megoldás egyszerűnek tűnhet mechanikai megvalósítását nézve egészen addig, amíg kiderül, hogy az időzónák illetve a nyári és téli időszámítás gyors korrekciójának mechanikája is szinkronban van az örök naptár gyors korrekciós rendszerével. Ez az oka annak a nagyon hosszú fejlesztési és kutatási időnek, amit Richard Mille és mérnökei a mechanika területén folytattak, és aminek eredményeképpen megszülethetett az említett gyors újraindítást lehetővé tévő egyedi szerkezet. Ezt megelőzően egy ilyen komplexitású szerkezet újraindítása és korrigálása lehetetlen volt egy szakértő nélkül, aki kiváló ismerője az óra szerkezeteknek és a csillagászati fogalmaknak.

 

RM-P

 

A szerkezet egy Stop-Restart ellensúlyt is kapott, aminek az egész szerkezet mozgatásánál (szállítás) van nagy jelentősége.

 

RM-P

 

A Richard Mille Planetarium-Tellurium pontossága és megízhatósága

Számtalan kalkuláció és számítás volt szükséges a pontosság és megbízhatóság fogalmak korrekt, számszerű adatokban történő rögzítéséhez, melyhez egy hírneves fizikus-csillagász professzor segítségét vették igénybe. Ez tehát számokban kifejezve a következőket jelenti: a számba vehető lehetséges problémák közül a meghatározó és legfontosabb, a Föld saját tengely körüli forgásának értéke, ami 7.7 év alatt +1° . A Holdnak a Föld körül megtett útjában 168 év alatt +1° eltérés adódhat, míg a Földnek a Nap körül megtett útjában 2 millió (!!) év alatt -1°. Más korábbi planetárium rendszerek pontossága messze elmarad a Planetarium-Tellurium által megvalósított értékektől, mindamellett hogy a Föld saját forgástengelyén realizálható forgás eltérés teljesen elfogadott tényező.

 

RM-P

 

RM-P

 

RM-P

 

 

Csillagászati ábrázolások (R) és indikációk (I)

  • Föld forgása saját tengelye körül (R)
  • Föld járása a Nap körül (R)
  • Föld tengelyének dőlésszöge (R)
  • Hold forgása saját tengelye körül (R)
  • Hold járása a Föld körül (R)
  • Hold állásai (I)
  • Időkiegyenlítés (I)
  • Merkúr (R)
  • Vénusz (R)
  • Nap (R)

 

Föld forgása saját tengelye körül (R)
Egy fordulat a saját tengely körül 24 óra alatt. Hiba lehetőség: +1° eltérés 7.7 év alatt

 

RM-P

 

 

Föld járása a Nap körül (R)
Egy fordulat 1 év alatt. Hiba lehetőség: -1° eltérés 2 millió év alatt. Ez a forgás az alapja az évszakok, napéjegyenlőség, napforduló és zodiákusok jelölésének, a hozzá tartozó ablakban.

Föld tengelyének dőlésszöge (R)
Precíz forgás, a Föld tengelyének billenése a két pólus között 23.5°. Ez a dőlés a Nap felé mutatja meg az évszakok változásának jelentőségét, és segít annak megértésében.

Hold forgása saját tengelye körül és a Hold járása a Föld körül (R)
A kalkulációja ennek a járásnak a szinódikus hónap értékén alapul, amely 29.53058912 nap (szinódikus hónap a két egymást követő telihold vagy újhold között eltelt idő)
Hiba lehetőség: +1° eltérés 168 év alatt.

 

RM-P

 

Hold állásai (I)
A különböző fázisok magán a Holdon kerülnek kijelzésre, egy a Holdat körülvevő gyűrűvel, mely a Föld felől látható részeket mutatja.
Időkiegyenlítés (I)
A kijelzés egy üzemanyag szint mérőhöz hasonlítható kijelzőn kerül megjelenítésre a planetárium előlapján. A mutató a + és – perc eltérést jelenti, mely értéket kivonni vagy hozzáadni kell az aktuálisan kijelzett időhöz, hogy a pontos nap időt kapjuk meg.

Merkúr (R)
A Merkúr útját mutatja a Nap körül, melyet 87.9 nap alatt tesz meg. A Merkúr nem forog a saját tengelye körül itt.

Vénusz (R)
A Vénusz útját mutatja a Nap körül, melyet 224.7 nap alatt tesz meg. A Vénusz nem forog a saját tengelye körül itt.

Nap (R)
Statikus reprezentálása a Napnak, középpontjában a Planetarium-Telluriumnak.

RM-P

 

Idő kijelzések

  • Óra
  • Perc
  • Idő zónák
  • Dátum (örök naptár)
  • Nap (örök naptár)
  • Hónap (örök naptár)
  • Év, negyed év (örök naptár)
  • Szökőév
  • Járástartalék
  • Évszakok, napéjegyenlőség, napforduló, zodiákus jegyek

 

 

Felhasznált anyagok
Titán, acél, bronz, arany, ezüst, wolfram

 

 

RM-P

 

RM-P

 

RM-P

 

RM-P

 

 

Forrás : WatchQuote

 

Got something to say? Go for it!